Tg Mures
Alina Nelega Cadariu

Date personale

Alina Nelega (Cadariu) – n. 1960, la Tîrgu-Mureș, licențiată a Facultății de litere a Universității Babeș-Bolyai, secția Engleză-Română, în 1984. Debutează în revista Vatra, apoi publică în Echinox. Redactor cultural la radio Tîrgu-Mureș pînă în 1995, redactor-șef al cotidianului 24 ore mureșene timp de trei luni, după care va renunța la jurnalism și se va dedica teatrului.

Este membră a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și, în calitate de critic, a participat la organizarea Primei Întîlniri a Școlilor și Academiilor de Teatru de la Tîrgu-Mureș. În 1997 pune bazele fundației Dramafest și dezvoltă un program de creare a unui microclimat pentru dramaturgia nouă românească, finalizat prin festivalul omonim, care a cunoscut două ediții. Între anii 1995 –1997, editează cinci numere din Postscenium, supliment de artă teatrală al revistei Vatra, apoi antologia bilingvă de dramaturgie nouă - Piese noi romanești/ New Romanian Plays - Dramafest ”™98, între 1999-2001 este redactor-șef al revistei ultimaT – alternative în cultura teatrală. Este consilier artistic al Teatrului Ariel din Tîrgu-Mureș și a înființat teatrul underground, spațiu de experiment teatral, în pivnița aceluiași teatru.

Începe să scrie dramaturgie în anul 1992. Participă la atelierul de dramaturgie organizat de teatrul Bush și Teatrum Mundi în 1993 (Tîrgu-Mureș-Sinaia-București-Londra), primește o bursă de rezident-dramaturg la Teatrul Royal Court din Londra (aprilie-mai 1999). Colaborează cu Teatrul Lark din New York..

Participă la festivaluri în țară și străinătate, susține ateliere de dramaturgie și regizează sporadic.

Este profesor asociat al Universității de Teatru din Târgu-Mureș între 1995-2004 și, din decembrie 2004, Doctor în artă teatrală al UNATC – București cu teza Recuperarea tragicului în textul nou de teatru.