C O M U N I C A T

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Târgu Mureş le aduce la cunoştinţă membrilor săi că festivitatea de decernare a premiilor, pentru cărţile literare apărute în anul precedent, va avea loc sâmbătă, 16 decembrie 2017, cu începere de la ora 11,00, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Târgu Mureş.

Scriitorii care au publicat cărţi în anul 2016 şi vor să candideze la un premiu literar, sunt rugaţi să-şi depună sau să-şi trimită cărţile pe adresa Revistei Vatra (Târgu Mureş, str. Tuşnad nr. 5), până cel mai târziu joi, 14 decembrie a.c., ora 12,00, spre a intra astfel în atenţia comisiei de jurizare.

Comitetul de conducere

Evenimente literare

2007

Festivalul Primăvara poeților (Le printemps des poetes), aflat la a noua ediție internațională și la a treia ediție în România, s-a desfășurat și în județul Mureș, în perioada 12-18 martie a.c. Le Printemps de Poetes este o asociație cu sediul la Paris, înființată sub forma unui centru de resurse documentare pentru poezie, care coordonează pe plan național și internațional desfășurarea săptămânii poeziei. Festivalul are loc în fiecare an în luna martie, atât în Franța, cât și în alte 60 de țări. În cadrul festivalului internațional Primăvara poeților a avut loc la Târgu-Mureș, marți, 13 martie 2007, de la ora 16, în sala R39 a Universității "Petru Maior", în organizarea Institutului Cultural Francez, a Filialei Mureș a Uniunii Scriitorilor, a Centrului de cercetare de critică și istorie literară Modernitate și postmodernitate în literatura română a secolului XX din cadrul Universității “Petru Maior” și a revistei “Vatra” o întâlnire cu poeții Iulian Boldea și Eugeniu Nistor, care vor citi din creația proprie. Activitatea literară a celor doi autori va fi prezentată și comentată de criticii literari Cornel Moraru și Al. Cistelecan. A urmat o dezbatere pe tema Poezia, azi, în care au fost discutate șansele poeziei în epoca actuală, dezbatere la care au luat parte poeți, critici literari și eseiști. Cu acest prilej, Editura Ardealul din Târgu-Mureș a fost prezentă cu un stand de cărți cuprinzând producția editorială recentă. O manifestare literară similară, în cadrul acestui festival prestigios a avutz loc și la Biblioteca Municipală “Petru Maior” din Reghin.

Conferința cu titlul Literatura basarabeană contemporană, susținută de scriitorul Emilian Galaicu-Păun, în data de 27 martie 2007, la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureș. Organizatori: Facultatea de Științe și Litere a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureș, revista „Vatra” și Centrul de cercetare de critică și istorie literară "Modernitate și postmodernitate în literatura română a secolului XX."

Colocviul cu participare internațională „Noua literatură română”, organizat de Facultatea de Științe și Litere a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureș, revista „Vatra” și Centrul de cercetare de critică și istorie literară „Modernitate și postmodernitate în literatura română a secolului XX. Perioada: 18-19 mai 2007.

Integrarea europeană între tradiție și modernitate (European Integration Between Tradition and Modernity) – conferință internațională organizată de Facultatea de Științe și Litere a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Târgu-Mureș, revista „Vatra” și Centrul de cercetare de critică și istorie literară „Modernitate și postmodernitate în literatura română a secolului XX. Perioada: 20-22 septembrie 2007. Conferinta are urmatorul site: http://www.uttgm.ro/facultati_departamente/stiinte_litere/
conferinte/situl_integrare_europeana/index.html